fbpx
Het online leren platform van HeelHollandFotografeert
IEDERE DAG EEN STAP VERDER IN JE FOTOGRAFIE

ALTIJD SCHERPE FOTO’S?

Heb jij wel eens een onscherpe foto? Of een foto die wel scherp is, maar niet daar waar jij precies wilt? Of dat je je zorgen maakt over de ruis in je foto? 

In deze masterclass leer je alles wat nodig is voor de ultieme scherpe foto. Ik leg je in duidelijke taal uit hoe het komt dat je foto’s niet altijd scherp zijn en wat je er aan kan doen.
En zeg nu zelf, je wil toch een mooie scherpe foto?

Ligt het aan het materiaal? Aan het onderwerp? Of toch aan de fotograaf? Ik verklap je alvast, de meeste winst is te halen bij de fotograaf. De juiste kennis op het juiste moment is dé sleutel tot de ultieme scherpe foto.

Schaf deze cursus aan!

In tegenstelling wat vaak wordt gezegd is het beste materiaal maar een klein deel van de ultieme scherpe foto. Het is dus zeker niet nodig om meteen die hele dure camera of die hele dure lens aan te schaffen. Sterker nog, als je die hebt, moet je toch nog zelf aan de slag om de instellingen exact goed te hebben. Doe je dat niet, dan heb je echt niets aan die dure spullen, want dan heb je alsnog een onscherpe foto.

Schaf deze cursus aan!

Ik fotografeer al heel lang en weet exact hoe je alle instellingen van een camera gebruikt. En toch heb ook ik tijdens uitdagende omstandigheden best wel eens een onscherpe foto. Van belang is dat je dan weet waarom die foto niet scherp is, zodat je de kans op een wel scherpe foto een stuk groter maakt. En ook dat leer je in deze masterclass. Ik neem je mee de tuin in om te kijken naar wat ISO voor effect heeft op de scherpte van je foto. Vertel je bij de Zeelandbrug hoe je de maximale scherpte en scherpte-diepte krijgt als je op statief werkt. Wat een UV filter voor scherpte effect heeft op je foto’s. Hoe je scherpe foto’s krijgt van watervlugge jonge katjes én wat een tuinslang te maken heeft met je diafragma.

 

Quote van een deelnemer: “Eerst had ik zo mn vooroordelen bij het volgen van een online cursus, ik ga liever op locatie, gezellig met medecursisten, naar mijn idee leer je dan veel meer. Maar na het volgen van de Ultieme Scherpe Foto online cursus bij Heelhollandfotografeert kijk ik er heel anders tegen aan. Wat een duidelijke uitleg wordt er gegeven door Mischa, alles door middel van een filmpje, niet langdradig maar alles wat je moet weten. En zo handig, in je eigen tempo en terug kijken wanneer en zo vaak je maar wilt. Ik ben dus helemaal om en ga zeker een volgende online cursus inplannen, Een echte aanrader! – Corien Kramer”

Aan het einde van deze masterclass weet je wat er allemaal komt kijken om de ultieme scherpe foto te maken. Je weet wat je moet doen en wat je zeker niet moet doen. Lukt het een keertje niet? Dan kijk je op het spiekbriefje dat bij deze masterclass inbegrepen is om de oorzaak te vinden.

Deze masterclass bevat ruim 2 uur aan videomateriaal waar je stap voor stap meegenomen wordt in alle aspecten van de ultieme scherpe foto. Je kijkt deze video’s in je eigen tijd en tempo en kijkt ze zo vaak terug als je wilt.

Dit is geen beginnerscursus. Het gaat in deze masterclass echt over het maken van een ultieme scherpe foto. Daarom is het handig als je al wat basiskennis hebt. Twijfel je daarover, neem dan vooral even contact met me op en leg je twijfels aan me voor.

De docent voor deze online cursus

Deze online masterclass wordt verzorgd door Mischa de Muynck van HeelHollandFotografeert. Meer informatie over Mischa en de andere docenten van HeelHollandFotografeert staat hier.

Schaf deze cursus aan!

Cursusoverzicht

De ultieme scherpe foto
Hoofdstuk 1, Introductie GRATIS 00:04:00
Hoofdstuk 1A, je camera vasthouden 00:04:00
Hoofdstuk 1B, het statief 00:04:00
Hoofdstuk 2, Onscherpte bij de fotograaf 00:14:00
Hoofdstuk 3, Invloed stabilisatie op scherpte 00:05:00
Hoofdstuk 4, Onscherpte door het onderwerp 00:06:00
Hoofdstuk 5, Onscherpte door hoge ISO 00:08:00
Hoofdstuk 6, Scherpte-diepte (DOF): invloed van diafragma en afstand op je scherpte 00:10:00
Hoofdstuk 7, Scherpstelpunt(en) 00:04:00
Hoofdstuk 8, scherpstelmethodes 00:05:00
Hoofdstuk 9, Liveview en focus-peaking 00:05:00
Hoofdstuk 10, Hyperfocale afstand 00:10:00
Hoofdstuk 11, (on)scherpte door accessoires GRATIS 00:08:00
Hoofdstuk 12, het scherpste diafragma 00:10:00
Hoofdstuk 13, Focus Stacking 00:09:00
Hoofdstuk 14, Back Button Focus 00:09:00
Hoofdstuk 15, Lens calibratie 00:07:00
Hoofdstuk 16, Overzicht en stroomdiagram 00:10:00

Cursusbeoordelingen

4.8

4.8
12 ratings
 • 5 sterren9
 • 4 sterren3
 • 3 sterren0
 • 2 sterren0
 • 1 sterren0
 1. Cursus de ultieme scherpe foto

  5

  Duidelijke rustige uitleg met goede voorbeelden. Je kunt het in je eigen tempo volgen op het moment dat voor jou het beste uitkomt. Makkelijk is ook dat je de lessen opnieuw kunt bekijken als iets nog niet geheel duidelijk is. Je kunt na elke les eventueel een vraag stellen die dan naderhand beantwoord zal worden.

 2. Wat je al niet kan vergeten bij het maken van een foto

  4

  Ik fotografeer nu ongeveer 20 jaar met digitale camera’s. Mijn laatste camera is een full frame Sony Alpha 7. Die camera heb ik gekocht mede omdat hij betrekkelijk licht is. Hij is uiteraard niet te vergelijken met de professionele camera’s die Mischa gebruikt. Daarom zijn niet alle lessen van de cursus even relevant. Ik denk hierbij aan Back Button Focus en liveview inzoomen. Focus staking vind ik wel leuk maar ik zie mij dat zelf niet doen.
  Uiteraard heb in mijn fotografieverleden verschillende cursussen gevolgd en ben daardoor bekend met de onderwerpen van de diverse lessen. Het mooie van deze cursus is dat je alle relevante oorzaken van onscherpte op een duidelijke manier krijgt gepresenteerd. Wat moeite had ik met Micha’s experiment met de tuinslang om te illustreren wat je beste scherpstel diafragma is.
  Fijn vond ik het om weer eens de begrippen scherptediepte en hyperfocale afstand uitgelegd te krijgen. Ik hou daar in de praktijk te weinig rekening mee. Dat geldt trouwens ook voor de meer voor de hand liggende oorzaken van onscherpte (ISO, sluitertijd etc.). De omstandigheden dwingen mij vaak om een foto te snel te nemen en dat gaat ten koste van kwaliteit.
  Kort samengevat: een prima cursus voor een amateur maar ook voor een gevorderde fotograaf.

 3. TOP!!!

  5

  Ik voel me absoluut thuis bij de ‘methodiek’ van Heel Holland Fotografeert.
  Mischa is een geduldige (leer)meester die je door de onderwerpen heen leidt.
  Ook met de tussentijdse oefeningen wordt het geheel luchtig gehouden, waardoor je de leerstof gemakkelijk tot je neemt.
  Zeer zeker een aanrader voor een ieder die zich wat wil verdiepen in “hoe komt het nu dat mijn foto niet (helemaal) dat is wat ik wil…”
  Na het doorlopen van deze masterclass kan je in elk geval aan jezelf uitleggen waardoor dit komt. Daarna is het aan jou om net zo lang te oefenen totdat dat dit verbeterd en je tweede natuur is geworden 😉
  De onderdelen DOF en hyperfocale lengt had ik ooit van gehoord, maar begrijp nu ook hoeveel invloed deze hebben op mijn (on)scherpe foto’s, eveneens iets om fijn mee aan de slag te gaan dus!

  TOP!!!

 4. Fijne, duidelijke cursus

  5

  prettig om alles nog eens goed voorgeschoteld te krijgen !
  En voor mij nog eens extra waardevol omdat ik niet wist van het vasthouden van de BBF-knop bij bewegende onderwerpen 🙂
  Bedankt Mischa

 5. Ultiem scherp

  5

  Goede cursus, veel van geleerd.
  Duidelijke uitleg aan de hand van voorbeelden.
  Na de cursus kan men goed nagaan welke stappen van belang zijn voor een scherpe foto, of wat mis gegaan is in geval van een onscherpe foto.
  Bedankt Mischa!

 6. Masterclass de ultieme scherpe foto

  4

  Deze masterclass is een superduidelijke en overzichtelijke cursus met een uitleg die heel goed te volgen is en dus echt een aanrader.

 7. Ultieme uitleg!

  5

  Heel duidelijk, overzichtelijk per onderwerp en nu dus aan de slag.
  Dank Mischa

 8. prima cursus masterclass de ultieme scherpe foto

  5

  Mischa, je geeft hiermee weer een heel duidelijke en leerzame videocursus. Ook al weet ik veel dingen, toch weer even alles opnieuw onder de aandacht gebracht en zeer duidelijk verteld.
  Een aanrader!

 9. gevoel voor scherpte

  5

  wederom een geweldige cursus over de ultieme scherpte. Rustige en goede uitleg door Mischa met duidelijke en begrijpelijke video’s plus theoretische ondersteuning.
  Het is wel heel veel over dit onderwerp, dus alles is nog niet beklijfd maar dat zal hopelijk met de tijd gaan lukken. Het spiekbriefje zal mij dwingen steeds na te denken over wat is fout gegaan.

  Mischa dank voor deze toffe cursus

 10. de scherpe puntjes op de i

  4

  Prima cursus.
  Niet allemaal nieuw maar wel allemaal nuttig om door te nemen.
  En nu aan de slag met Back Button Focus.

 11. review masterclass

  5

  Fijne masterclass. Mischa legt alles goed uit met filmpjes. Het is goed te begrijpen. Ook het materiaal wat erbij geleverd wordt is handig. Mijn foto’s zijn al een stuk scherper geworden door het toepassen van de lesstof. Een aanrader!

 12. Erg nuttig!

  5

  Toen ik 8 jaar geleden in de fotografie stapte, had ik al snel het gevoel dat dit een mooie hobby zou worden. Na het stelselmatig aanschaffen van de benodigde attributen ben ik al doende, lezende, ziende (YouTube) mijzelf gaan ontwikkelen en verbeteren. Ik maakte steeds minder foto’s op locatie omdat er steeds minder slechte, lees onscherpe foto’s bij waren. Maar stilaan bereikte ik het punt waar ik geen verbetering meer haalde en er toch bij elke sessie wel enkele onscherpe foto’s bleven komen. Via de F7D zag ik deze cursus en nu ik wat meer tijd had, dan eindelijk de stap gezet. En zoals door andere cursisten al gezegd is, een hele mooie herhaling van de dingen die ik al wist. Maar het gedeelte over DOF was voor mij toch wel een revelatie. Zien dat je bij bepaalde combinaties van instellingen maar een enkele centimeter scherptegebied hebt, verklaarde mijn mindere foto’s. Ook de eenvoudige uitleg en de logische opbouw heb ik zeker als een pluspunt ervaren. Voeg daarbij de snelle respons van de begeleider en je begrijpt waarom ik deze cursus een absolute aanrader vindt. Bedankt.

VOLG DEZE CURSUS
 • Prijs voor deze cursus
 • 59,00
 • Cursus Certificaat
 • Aantal lessen18
 • 2 uren, 12 minuten
 • Nederlands gesproken
 • Leer op alle apparaten
 • Standaard 3 jaar toegang (gratis verlenging)
204 INGESCHREVEN STUDENTEN

Over HeelHollandFotografeert

Bij HeelHollandFotografeert vind je alles om een betere fotograaf te worden. Dat kan met klassikale cursussen op locatie of zoals hier met de verschillende online cursussen .

Hoofdstraat 40
4484CG, Kortgene
06-23756042
leren@HeelHollandFotografeert.nl
BTW: NL001755773B95 KVK: 20168420

Over HeelHollandFotografeert

Wil je in contact komen met Mischa, vul dan het contactformulier in.

Ons beleid aangaande cookies en privacy staat op deze pagina.

Onze klanten waarderen ons! De deelnemers beoordelen HeelHollandFotografeert met een 4,9 van 5 sterren op Facebook en een 4,8 van 5 bij Trustpilot
top
Op alle inhoud van deze website rust het auteursrecht van HeelHollandFotografeert  

Stel Menus in in het Admin Paneel